Kurkuminin Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Daha Fazla Bilgi

Sağlıklı Yasam Planı

(08-09-2024)

Kurkuminin Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Zerdeçal Zingiberaceae (Zencefilgiller) familyasından, 1 metreye kadar uzayabilen, sarı çiçekli, büyük yapraklı, turuncu rizomları olan, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Kurkumin zerdeçal (Curcuma longa L.)'da bulunan biyolojik olarak aktif sarı renkli polifenolik bir bileşiktir. Kurkuminin uzun yıllara dayanan Çin ve Hint tıbbindaki kullanımı hastalıklar üzerindeki etkisinin bilimsel çalışmalara da konu olmasını sebep olmuştur. PubMed incelendiğinde kurkumin ile ilgili yapılmış yayınların sayısı 90000’i geçtiği görülmektedir ve her geçen yıl bu sayı artış göstermektedir. Aşağıda kurkuminin ön görülen biyolojik etkileri ve bu etkilere yönelik Eylül 2024 tarihinde PubMed’de yer alan yayın sayısını görebilirsiniz.

 

Antineoplastik Ajan (67307 yayın)

Kanser hastalığında ortaya çıkan neoplazmaların çoğalmasını engelleyen maddeler. Kanser hücrelerinin çoğalmasında anahtar rolü oynayan yapı veya maddeleri baskı altında tutarak fonksiyon görmelerini engelleyen, böylece kanserin ilerlemesini durduran özelliktir.

 

Antiinflamatuvar Ajan (60674 yayın)

Enflamasyona neden olan etkeni doğrudan etkilemeden, vücudun mekanizmaları üzerinden etki ederek enflamasyonu azaltan maddeler. Yangı veya iltihaplanma, canlı dokunun her türlü canlı, cansız yabancı etkene veya içsel/dışsal doku hasarına verdiği sellüler (hücresel), humoral (sıvısal) ve vasküler (damarsal) bir seri vital yanıttır. Bakteriyel nedenler veya kronik tahrişler sonucu oluşan, akut veya kronik iltihabi olayları baskılayan maddeler antienflamatuvar maddelerdir.

 

 

Antioksidan Ajan (50808 yayın)

Oksidasyonu inhibe eden ve oksidatif süreçle ilgili olarak diğer maddelerin değişimini önleyen maddeler. İnfeksiöz nedenler, kronik tahrişler, ameliyat/travma nedenli doku hasarları, kemoterapi ve radyoterapi vs. sonucu dokularda, vücut sıvıları ve kanda oluşan oksidasyonu inhibe eden ve oksidasyon ürünleri (serbest radikalleri) ve toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan maddeler.

 

Antibakteriyel Ajan (21429 yayın)

Bakterileri tahrip eden veya onların büyümesini engelleyen maddeler.

 

Nöroprotektif Ajan (16420 yayın)

Nörodejeneratif bozuklukların tedavisinde ve antidemansif olarak kullanılan maddeler.

 

Antiviral Ajan (12054 yayın)

Bir virüse karşı mücadele ederek çoğalmasını engelleyen, etkisini zayıflatan veya ortadan kaldıran maddeler.

 

Antifungal Ajan (9340 yayın)

Mantarlara karşı etki gösteren maddeler.

 

Antidiyabetik Ajan (8900 yayın)

Diyabet hastalarında kan şekeri düzeyini kontrol altına almak ve diyabetle gelişen komplikasyonları engelleyen maddeler.

 

Hepatoprotektif Ajan (6661 yayın)

Karaciğerde hasarı önleyebilen herhangi bir bileşik.

 

 

Longevity Ajanı (5808 yayın)

Uzun ve sağlıklı yaşlanmayı destekleyen, biyolojik yaşlanma sürecini yavaşlatan veya yaşam süresini uzatan maddeler.

 

Immunomodulator Ajan (3618 yayın)

Bağışıklık sistemini etkileyerek immun sistem üzerinde uyarıcı veya baskılayıcı etki gösteren veya bu sistem üzerinde regüle edici özelliklere sahip maddeler.

 

Antimigren Ajanı (1165 yayın)

Migren baş ağrısının tedavisinde veya önlenmesinde kullanılabilen maddeler.

 

Antiartritik Ajan (543 yayın)

Vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durum olan artrite karşı etki gösteren maddeler.

 

Antiallerjik Ajan (78 yayın)

Alerjenlerin vücuda etkilerini engelleyen veya vücudun allerjen maddelere karşı gösterdiği allerjik reaksiyonların etkisini azaltan veya durduran maddeler.

 

Geroprotektif Ajan (54 yayın)

Yaşlanmaya bağlı etkilere karşı koruyucu etkileri olan maddeler.